Semestre Divulgació Científica 2024
20 de juny de 2024 a les 12.00 hores
Salón de Grados ETSII-UPV
Edifici 5F, segona planta
Col·loqui
Entorn a les matemàtiques i ciències de la salut en el qual el periodista Luis Zurano (UPV) entrevistarà Clara Feredat (Universitat de Sevilla) i Ana Peiró (Universitat Miguel Hernández).
Clara Grima (U. de Sevilla)
Clara Grima és una matemàtica i divulgadora científica espanyola coneguda per la seua labor en la difusió de les matemàtiques. És professora en la Universitat de Sevilla i autora de diversos llibres de divulgació matemàtica. A més, és col·laboradora habitual en mitjans de comunicació i xarxes socials, promovent l’interés per les matemàtiques entre el públic general. El seu treball destaca per la seua accessibilitat i la seua capacitat per a fer les matemàtiques comprensibles i entretingudes per a tots.
https://es.wikipedia.org/wiki/Clara_Grima
Ana Peiró (U. Miguel Hernández)
Doctora en Medicina i especialista en Farmacologia Clínica, és Professora Titular en la UMH des de 2019 i ha impartit docència des de 2003. Llicenciada en Antropologia i amb diversos màsters, investiga la variabilitat en la resposta farmacològica en pacients amb dolor crònic i diversitat funcional. Coordina diversos grups d’investigació i ha dirigit nombrosos projectes i tesis. És una activa divulgadora científica amb múltiples premis per la seua labor docent i investigadora.
https://www.mujerydolor.es/mujer-y-dolor/junta/ana-peiro/
Semestre Computació Quàntica 2023
8 i 9 de novembre de 2023
Aula A10-Edifici 4A-ETSICCP
🎓 Eduardo Sáenz de Cabezón
Universidad de La Rioja
Professor del Departament de Matemàtiques i Computació de la Universitat de La Rioja desenvolupa la seua investigació en l'àrea de l'Àlgebra Computacional.
Divulgador de referència a Espanya i Amèrica Llatina ha publicat diversos llibres per a acostar al gran públic les Matemàtiques.
Ha sigut a més guanyador del concurs de monòlegs científics FameLab en 2013, membre fundador del grup Big Van Científics Sobre Rodes, presenta en YouTube el canal «Derivant» amb més d'1.1 M de seguidors, i també col·labora en diversos mitjans de comunicació com el programa Òrbita Laika de la 2, que presenta, o el programa Gent Desperta d'RNE.
Canal de Youtube:
Curse Introducció a la Computació Quàntica
Curs de quatre hores de duració entorn dels fonaments matemàtics de la computació quàntica.
HORARI
- Dimecres 8 de novembre de 16.00 a 18.00
- Dijous 9 de novembre de 12.30 a 14.30
LLOC Aula A-10, Edifici 4A, *ETSICCP
ENLLACE CURS
https://www.youtube.com/watch?v=KnSjaM7Tb-Q
4 de maig a las 12.30 h.
Seminario del IUMPA
🎓 Ángela Capel
Junior Professor (W1)
Eberhard Karls Universität Tübingen (Germany)
Entre gener de 2020 i setembre de 2021, va ser investigadora postdoctoral (en particular, una *MCQST *Distinguished *PostDoc des d'octubre de 2020 fins a setembre de 2021) en la Càtedra de Física Matemàtica de la *Technische *Universität *München, en el grup de Michael Wolf i Robert *König. També va estar associada al Centre de Munic per a la Ciència i Tecnologia Quàntica.
Anteriorment, va obtindre el seu doctorat en Matemàtiques en l'Institut de Ciències Matemàtiques i la Universitat Autònoma de Madrid, secundada per una beca La Caixa-Severo Ochoa, sota la supervisió de David Pérez-García i *Angelo Lucia, en el grup *Mathqi. Després va ser investigadora de suport en la Universitat Complutense de Madrid, associada a l'ERC GAPS, liderat per David Pérez-García.
Quan es mescla ràpidament un sistema quàntic de molts cossos?
Una memòria quàntica pot descriure’s mitjançant l’evolució d’un sistema quàntic de molts cossos obert en un bany tèrmic amb el qual interactua feblement, la qual cosa pot modelar-se mitjançant un semigrup de Markov quàntic. El temps que tarda un estat inicial del sistema a aconseguir l’equilibri amb el bany es denomina temps de mescla. El temps de mescla d’estes evolucions disipatives de sistemes quàntics de molts cossos representa, en particular, el temps que prendria destruir la informació quàntica emmagatzemada en una memòria quàntica, i pot delimitar-se utilitzant constants òptimes d’unes certes desigualtats funcionals quàntiques, com la constant de Sobolev logarítmica. Per als sistemes d’espins clàssics, la positivitat d’estes constants es deriva d’una condició de mescla en la mesura de Gibbs, mitjançant resultats de quasi-factorització per a l’entropia. Inspirat en el cas clàssic, presentaré una estratègia per a derivar la positivitat de la constant de Sobolev logarítmica associada a la dinàmica d’uns certs sistemes quàntics a partir d’algunes condicions d’agrupament en l’estat de Gibbs d’un hamiltoniano local i commutatiu.
En 2022, Ángela Capel, va rebre un dels guardons de l’octava edició dels Premis Vicent Caselles, atorgats anualment per la Reial Societat Matemàtica Espanyola i la Fundació BBVA, en paraules del jurat per «la qualitat dels resultats obtinguts en la seua investigació, publicats en revistes de referència internacional, així com el seu caràcter pioner i l’impacte que sens dubte estos tindran».
Semestre Intel·ligència Artificial 2022
Anàlisi i comunicació de dades en EL PAÍS
1 de decembre de 2022. Salón de Grados 1. ETSII-UPV
🎓 Kiko Llaneras
Enginyer i doctor en Automàtica i Informàtica Industrial per la Universitat Politècnica de València treballa en l'equip de Narratives Visuals de EL PAIS realitzant gràfics, dades i anàlisis sobre l'actualitat. Des de 2019 publica una newsletter que en 2022 es va convertir en el primer butlletí exclusiu per a subscriptors d'El País. Analitza també enquestes quan hi ha eleccions. Ha publicat models estadístics per a predir resultats a Espanya, Mèxic, França o el Regne Unit (citats, per exemple, en The Washington Post, The Guardian, The Wall Street Journal o Financial Times).
Què diuen les teues dades i per què hauria d’importar-me?
Cada vegada més professions les dades van deixar de ser escassos: ja no prou tindre’ls per a destacar i ara la diferència es decidix en el que saps fer amb ells.
Com respondre les preguntes correctes? De quins errors de juí he de protegir-me? Mentres passava això, un altre bé s’ha tornat tremendament rar: el nostre temps. I per això comunicar és cada vegada més important. Vivim en un mercat de l’atenció, una guerra salvatge en el teu mòbil, entre les aplicacions que uses o els periòdics que visites, però també en la safata de correu del teu cap, on els teus missatges i informes competiran amb tota la resta.
En esta xarrada compte la meua experiència, la d’un enginyer que treballa en EL PAÍS, contant històries amb números que siguen útils o interessants, des de pandèmies a eleccions i mundials.
Abans d’arribar al periodisme, va dedicar 10 anys a investigar i fer classes en la universitat i va fundar *Politikon amb uns amics, va participar del naixement de l’Espanyol i va escriure en *Jot *down. Acaba de publicar Piensa Claro, un llibre amb huit regles per a analitzar i desxifrar el món que ens envolta. És una recopilació d’idees especialment útils en l’era les dades.
Altres activitats
Conversaciones con Clara Grima y Ana Peiró. Jueves 20 de junio a las 12.00 horas en el Salón de Grados de la ETSII-UPV (Edificio 5F, segunda planta).
Coloquio entorno a las matemáticas y ciencias de la salud en el que el periodista Luis Zurano (UPV) entrevistará a Clara Grima (Universidad de Sevilla) y Ana Peiró (Universidad Miguel Hernández). Más info...
CURSO DE INTRODUCCIÓN A LA COMPUTACIÓN CUÁNTICA
8 y 9 de noviembre. Aula A-10, Edificio 4A, ETSICCP Curso de cuatro horas de duración en torno a los fundamentos matemáticos de la computación cuántica. HORARIO* Miércoles 8 de noviembre de 16:00 a 18:00* Jueves 9 de noviembre de 12:30 a 14:30 LUGARAULA A-10, EDIFICIO...
Conferencia Ángela Capel: When does a quantum many-body system mix rapidly?
A quantum memory can be described by the evolution of an open quantum many-body system in a thermal bath with which it weakly interacts, which can be modelled by a quantum Markov semigroup. The time that it takes for an initial state on the system to reach the...
A Graph-Based Method for Soccer Action Spotting Using Unsupervised Player Classification. Alejandro Cartas, Universitat Pompeu Fabra
In this presentation we talk about our graph-based model for action spotting in soccer games. The goal of action spotting is to identify the specific time an action occurs. Our model represents players, referees, and goalkeepers as nodes in a graph and connects...
Conferencia Niko Spronk. A survey of amenability of operator algebras, and algebras of abstract harmonic analysis. Lunes 28 de noviembre, 12:00 horas.
In this talk we settle this question: given two metrizable spaces X and Y and a subfamily of C(X,Y), what are necessary and sufficient conditions for there to exist compatible metrics d on X and q on Y so that the family becomes Lipschitzian...
Conferencia Elies Fuster. Herramientas de IA para la caracterización de la heterogeneidad tumoral.
El glioma es uno de los tipos más comunes de tumores primarios del cerebro, y representa más del 70% de todos los tumores cerebrales malignos. Debido al perfil molecular y la biología extremadamente compleja y heterogénea del glioma, el enfoque de "el mismo...
Conferencia Martín del Rey. Perspectivas en el diseño y análisis de modelos matemáticos para simular la propagación de malware.
Resumen: El objetivo de esta charla es realizar un análisis crítico de los modelos matemáticos propuestos hasta la fecha para simular la propagación de código malicioso (malware) y explicitar las que, a mi juicio, son las principales líneas de investigación futura en...
Conferencia Ricardo Vinuesa. Modelling and controlling turbulent flows through deep learning.
Abstract: The a The advent of new powerful deep neural networks (DNNs) has fostered their application in a wide range of research areas, including more recently in fluid mechanics. In this presentation, we will cover some of the fundamentals of deep learning applied...